Ari ni nk ajak main masak2...
Kita masak spaghetti bolognese...
Mak slalu gak la wat spaghetti bolognese coz encik hubby suka...
Boleh la dikatakan setiap bulan skali...
So, kt cni mak nk kongsi resipi spaghetti bolognese ni cara mak la yg telah diubahsuai ikut selera kami sekeluarga...
Bahan-bahannya:-
1 biji tomato yg bersaiz besar
1labu bwg besar (mak suka bwg holland utk msk spaghetti)
1 biji lobak merah
1 tin cendawan butang
- kesemua bahan2 ini dipotong dadu
1labu bwg besar (mak suka bwg holland utk msk spaghetti)
1 biji lobak merah
1 tin cendawan butang
- kesemua bahan2 ini dipotong dadu
dan juga -
oregano
basil leave
serbuk lada/lada hitam
sedikit kiub ayam
garam
gula
oregano
basil leave
serbuk lada/lada hitam
sedikit kiub ayam
garam
gula
Cara memasak:
- Spaghetti direbus dalam air yg telah dicampur sedikit minyak.. Bila dh lembut, toskan dan gaulkan dengan sedikit marjerin/butter...
- Daging hancur digoreng tanpa minyak.. tujuannya utk mengeringkan air daging dan juga memasak daging...
- Spaghetti direbus dalam air yg telah dicampur sedikit minyak.. Bila dh lembut, toskan dan gaulkan dengan sedikit marjerin/butter...
- Daging hancur digoreng tanpa minyak.. tujuannya utk mengeringkan air daging dan juga memasak daging...
- Pastukan, dalam periuk/kuali lain, panaskan minyak masak.. Boleh juga nak gunakan Olive Oil.. terpulang pada masing2... Mak guna mana yg ada tapi selalunya minyak masak ajelah...
- Masukkan bwg putih, bwg besar dan tomato dan masak sehingga layu..
- Masukkan sos pasta Prego ...
- Masukkan daging yg telah digoreng tadi...
Masukkan juga lobak merah + cendawan.... Kacau hingga sebati.. Blehla masukkan garam dan gula secukup rasa...
- Kacau2 dan biarkan mendidih.. (kalau rasa kering sgt, bleh juga masukkan air sedikit..)
- Last skali masukkan sedikit kiub ayam, Oregano dan Basil Leave..
- Resipi mak dh dimelayukan.. So masukkan serbuk lada/lada hitam utk bagi rasa pedas2 sket.. Ataupun campurkan sos cili... ikut selera masing2...
- Pastu kacau2 dan biarkan ia mendidih...
- Dah siap....
- Masukkan bwg putih, bwg besar dan tomato dan masak sehingga layu..
- Masukkan sos pasta Prego ...
- Masukkan daging yg telah digoreng tadi...
Masukkan juga lobak merah + cendawan.... Kacau hingga sebati.. Blehla masukkan garam dan gula secukup rasa...
- Kacau2 dan biarkan mendidih.. (kalau rasa kering sgt, bleh juga masukkan air sedikit..)
- Last skali masukkan sedikit kiub ayam, Oregano dan Basil Leave..
- Resipi mak dh dimelayukan.. So masukkan serbuk lada/lada hitam utk bagi rasa pedas2 sket.. Ataupun campurkan sos cili... ikut selera masing2...
- Pastu kacau2 dan biarkan ia mendidih...
- Dah siap....
Maka jadilah seperti ini..
Bolehlah dihidangkan....
Bolehlah dihidangkan....
SELAMAT MENCUBA...
.
.
1 comments:
Baru teringat nak buat untuk makan petangni.. suami tak suka tapi anak2 suka tu yang suka gak nak buat..
Post a Comment