September 28, 2009

Keletah Danish

Posted by Azira at 12:26 PM 0 comments

Tengok la gelagat Danish ni.. Danish ni suka sangat main2 and golek2 atas katil mommy & daddy.. Puas golek2, dia sondol2, pastu berdiri2, pastu dok diam sambil tgk TV. Cuma nak kena jaga2 sket takut berdentum jatuh ke lantai.. Picas ni mommy amik while Danish dok tunggu mommy and daddy bersiap utk pegi beraya pagi semalam.. (Sila abaikan bilik & katil yg bersepah itu coz Danish jugak yg menyepahkannya.. ahakkss...)




Aidilfitri 2009

Posted by Azira at 9:03 AM 0 comments
Tahun 2009 ni, raya kami sekeluarga bertambah meriah dengan keletah Danish. Al-maklumlah, Danish kan dah berjalan, so sronok ler kami sekeluarga tengok Danish pakai baju melayu sepasang, siap dengan samping dan juga sedondon dgn daddynya.. Tapi yg tak syoknya, Danish taknak pakai songkok.. Tiap kali songkok diltakkan di kepala dia, mesti dia tepis sambil nangis2.. Danish, Danish.. Teama kami sekeluarga tahun ni adalah light and soft brown ala-ala cream, pastel kaler gitu.. Nasib baik la baju raya mommy yg mommy tempah sebelum pregnant muat malahan besar plak. Sejak berpose ni berat badan mommy dah turun.. Al-maklumlah, pose penuh sebulan... Alhamdulillah... Raya kedua kami pakai baju raya kaler merah bata + pink..
Kali ni raya pertama di rumah PIL di Kuang, Selangor. Kami ikut sistem giliran, thn lepas raya pertama kat Kuantan, so this year giliran 1st raya di Kuang plak. Next year, pusing balik, raya pertama kat Kuantan.. Macam tu la kalu dah berumahtangga, tak perlu nak gaduh2. Alhamdulillah.. mak dan PIL menehami.. Yang sronok raya kat Kuang ni, pagi2 raya lepas bersalaman dan bermaaf-maafan serta bertukar-tukar duit raya, kami semua berarak ke rumah nenek sebelah hubby yg kami semua panggil Wan kat kawasan rumah PIL gak. Ke situlah adik-beradik MIL berkumpul bersekali dengan anak cucu masing2. Penuh dan riuh rumah Wan dgn anak cucu cicit. Wan ni ada 8 org anak, 38 org cucu dan 10 org cicit. Selalunya Wan ni rajin masak rendang Minang bila time raya tapi thn ni Wan tak sempat buat coz badan tak brape sihat, seminggu sblm raya Wan kena ragut kat pekan Sg Buloh. Jahat betul peragut tu, bulan2 pose ni pun nak wat jahat, siap pijak2 Wan yg dah terjatuh, nak rebut beg tangan yg Wan kepit kuat kat bawah ketiak. Mujur Wan cedera ringan je dan peragut tu tak berjaya amik beg tangan Wan. jahat betulll.. Lepas kami beraya di umah Wan, kami pun serbu plak ke umah mak sedara dan bapa sedara yg bersebelahan dgn umah Wan dan PIL, pastu mereka plak datang beramai-ramai beraya kt umah PIL. Gitulah tradisi beraya di sebelah PIL. Sronok ooooo.... Bukan senang dapat berkumpul macam ni...
Nak citer pasal menu pd raya pertama kat PIL ni, MIL and FIL sibuk dok masak Ketupat nasi dengan kuah kacang dan rendang daging dan juga nasi tomato beserta ayam masak merah.. Tak sempat la nak snap gambar makanan, asyik dok sibuk menyiapkan juadah raya dan juga melayan karenah Danish yg tak mau duduk langsung, nangis2 nak ajak jalan.. Bila pi umah sedara-mara, bukan main hepi lagi Danish, sket pun tak nangis..


Danish yg try nak usik juadah raya


Susah betul nak dapat gmbr Danish pakai songkok. Sat jer dia pakai..
Danish with Mommy

Danish with Acik Liza

Our Happy Family..

Suasan meriah di umah Wan. Penuh dgn anak cucu cicit.. Tgk la Danish tu, dia pun dok nyibuk pi mai pi mai usik barang2 atas meja tu..

Yg pakai baju biru gelap tu la Wan.. Dikelilingi Uteh, adik MIL (tudung oren), Kak Siti, biras mommy (yg dok pelu bahu Wan), Liza, SIL mommy (baju dark brown) dan yg blkg tu, yg dok pegang kepala tu Busu, adik bongsu MIL. Yg pakai tudung hitam and tudung hijau tu, cousin hubby..

Danish yg kepenatan, seharian beraya..

Raya kedua kami balik beraya ke Kuantan plak sampai la hari Khamis baru balik Putrajaya.. Tapi mommy plak la yg tak rajin nak snap gmbr beraya di umah sedara-mara dan kengkawan mommy.. Yg ada hanyalah gmbr sblm balik Kuantan...


Baju raya ke2, sedondon kaler merah bata/pink. Masa ni Dansih dok nangis2, dh tak sabo2 nak ajak naik kete..

Danish with part of his cousin - Batrisyia and Rayyan


September 18, 2009

Selamat hari Raya Aidilfitri 1430H

Posted by Azira at 4:18 PM 0 comments

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
dari kami sekeluarga-
Azira, Zaidi & Danish Arjuna

Akhirnyaaa....

Posted by Azira at 10:11 AM 0 comments

Alhamdulillah... Akhirnya dapat jugak update blog ni stelah sekian lama bersarang.. Lately ni susah betul nak update blog, website blogger tak bleh nak access langsung.. heran makcik.. Dah ler tgh dlm mood rajin, berkobar-kobar nak update blog, alih2 tak bleh nak bukak langsung.. Frust menonggeng.. Sehari dok try byk kali access blogger tapi tak berjaya gak.. Hampeh betulll.. Menguji kesabaran betul bulan pose ni.. Nasib baik hari ni ok..


Lagi 2 hari sume umat Islam akan menyambut 1 Syawal.. Cepat betul masa berlalu.. Pejam celik, pejam celik dah nak habis bulan Ramadhan.. Syoknya tahun ni, so far insyaallah pose penuh makcik.. If betul2 dapat pose penuh, alhamdulillah.. tak yah susah2 nak ganti tahun depan.. Dah ler pose tahun lepas tak habis bayar, tak sempat nak ganti.. Uhhuuuu... Tak senonoh makcik sorang ni... Nak cite pasal sambutan hari raya tahun, alhamdulillah.. rezeki tahun ni lebih sket.. Dapat ler baju raya lebih dari sepasang setiap sorang, utk diri sendiri, hubby dan Danish.. Rumah pun dah settle dlm bab2 menghias ni.. So, kiranya tahun ni raya agak meriah ler.. Alhamdulillah.. Tahun ni giliran raya pertama kat rumah PIL di Kuang.. Raya kedua baru balik Kuantan.. Rasa syoknya raya tahun ni ccz Danish dah pandai berjalan.. Tak sabar rasanya nak tengok Danish pakai baju melayu bersekali dengan damping.. hehehe... Nanti mommy upload picas masa raya nanti..


Ni baju melayu Danish utk raya nanti.. Baju mommy n daddy takyah ler tunjuk.. Lebih kurang sama jer, al-maklumlah.. sedondon.. Kaler brown (mommy tempah kat Dzullclassique) utk raya pertama, yg kaler merah bata (beli kat Butik Omar Ali) utk raya kedua.. Kena beli 2 baju melayu since raya kedua nak balik Kuantan, neneknya nak tgk Danish pakai baju melayu bersamping.. Sampingnya lupa plak nak snap..



Ni tambahan baju raya Danish ala-ala casual.. Ari tu mommy dah beli sehelai tshirt RL, yg ni mommy beli kat Guess Kid, OU.. Kebetulan mommy dpt Guess Voucher bernilai RM150, redeem point mommy kt HSBC Visacard.. Shopping sakan lerrr..

Sekarang kandungan mommy dah mask 17 weeks.. Baru-baru pi wat chech-up kat Klinik Kesihatan Putrajaya, baby and mommy sihat.. Alhamdulillah... Perut pun dah mula nampak tapi masih belum lagi start pakai maternity wears.... And then, nasib baik baju raya muat nak dipakai.. Al-maklumlah.. baju raya ditempah sebelum mommy confirm pregnant.. Kali ni pregnant agak lain sket compare masa 1st pregnancy.. Badan ni asyik tak sihat jer, mudah betul kena selsema.. Nasib baik bila check ok jer.. Badan pun letih semacam tapi masih ada kekuatan utk berpuasa.. Alhamdulillah.. Bila pregnant dgn ada anak yg tgh membesar ni, agak mencabar juga.. Larat tak larat, nak kena juga layan kerenah Danish.. Tak layan, kesian plak kat Danish.. Mana nak buat keje umah lagi, keje opis lagi.. Tapi Alhamdulillah.. hubby memahami and byk membantu.. Thanks hubby... I love u so much..

Citer pasal Danish ni, si Arjuna ni dah masuk 16 bulan. pada 16 September ari tu.. Smakin besar smakin cerdik.. Aktif betull... Berjalan jer keje nya., pusing2 satu rumah.. Danish dah mula nak bercakap.. Adalah sket2.. Pandai Danish dok sebut word "kakak", "abang", "car", "jam", 'fish", "ikan", "dah", "susu", "motor", "bulan", "jom", "muntah", walaupun dlm pelatnya.. sronok pulak tgk Danish yg smakin membesar dgn keletahnya yg menghiburkan hati.. Cuma Danish masih belum reti lagi nak sebut "moomy" and "daddy".. Dia pandai sebut "Emmmaa" and "bbahh"... Uhuhuuu...

Danish's latest picas


Baru-baru ni mommy ada ler belikan Danish toy baru.. Kenderaan dari Tonka.. Toy ni lembut, body kereta/truck ni dibuat daripada getah.. So, safe ler if Danish gigitt2.. Lebih selamat if Danish baling2.. Ahaakkkss.. Mommy yg lebih excited nak belikan Danish toy ni.. Danish pun sronok gak dpt main dgn toy baru..

So far, mommy dah belikan 10 jenis kereta/truck Tonka cute size utk Danish.. Ada rezeki mommy akan belikan lagi..


Mommy tgh berangan nak belikan Danish Tonka Round-About Railway supaya Dnaish bleh main dgn kete2nya.. Stakat ni mommy tak jupe lagi railway ni kat Parkson Alamanda..

September 8, 2009

Malehnyaaaaaa......

Posted by Azira at 12:47 PM 0 comments
Ya Allah... Ngape la malehnya hamba mu ni nak update blog ni... Dah lama betul den biarkan blog ni bersawang.. Bulan pose, blog pun pose.. hehehe... Orang lain masing-masing dok bz update blog dengan entry2 pasal menu bukak pose, aktiviti bulan pose, den ajo yg sonyap.. Bukan takde aktiviti sepanjang bulan Ramadhan ni, tapi deng yg maleh nak update.. Nak amik gambo pun lagi la malehhhh... Lagipun, bulan Ramadhan ni asyik tak sihat memanjang... Danish pun terikut sama demam.. Itu yg menambahkan lagi kapasiti penyakit malas ni.. Bab update blog jer yg malas, bab2 lain idok lerrr... Tapi kan.. klu update pun, den bukannya ada menu yg best2 yg dibuat oleh air tangan sendiri coz menu sumenya dibeli ajer.. Takpun, bukak pose kat luar.. Weekend jer lepak umah mak mertua.. Sudah semestinya menu disediakan oleh mak mertua yg rajin ituuu... Bertuah betul badan.... ahaksss..
Takpelah... Den akan berusaha untuk melawan penyakit MALAS ni supaya bleh update blog dengan cite2 yg best (atau x best...).. Tunggu....
 

MOMMY DANISH & DANIA Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez