April 23, 2010

Stok Susu Untuk Dania

Posted by Azira at 5:16 PM 0 comments
Alhamdulillah... Mmg rezki Dania utk full breast feeding... So far, susu mommy amat mencukupi utk Dania.. Siap boleh wat stok lagi.. Ari2 pi keje sekarang dh bawak 2 bag, handbag dan juga bag pam susu.. Mommy guna pam manual aje tp alhamdulillah... hasilnya memuaskan... Pam ni mommy beli masa Danish ari tu...
Everyday mommy hanya pam susu twice a day kat opis.. Tak boleh nk pam lebih2, jadual full dgn mesyuarat lah, diskusi la, macam2 laaa... So far, mommy dh start wat stok EBM.. Dh penuh tempat beku di peti ais.. Agaknya nak kena beli freezer khas utk EBM atau beli peti ais yg lebih besar???

Stok EBM di umah

April 20, 2010

Alhamdulillah... Hujan Lebat...

Posted by Azira at 4:45 PM 0 comments
Alhamdulillah.... Hujan turun dengan lebat akhirnya... Hujan tengah lebat kat luar tu... Hujan tu kan rahmat dari Allah s.w.t. untuk membantu menyuburkan tanaman dan juga membasahkan bumi yang kering kontang... Mommy syok dan bersyukur sangat hujan lebat ni coz semalam balik keje mommy tabur baja urea untuk rumput di laman rumah.. Al-maklumlah, semangat bercucuk tanam tengah berkobar-kobar dan tanah di laman rumah tu dipenuhi lebih dengan anak2 pokok daripada rumput, mommy pun amik inisiatif untuk menebalkan rumput dengan menaburkan baja urea petang semalam... Baja ni perlu disiram dengan air yg sangat banyak supaya bajanya larut dan hancur... So, dengan hujan yg selebat ini, tak perlulah mommy membazir air menyiram tanah... Gunakanlah alam semulajadi... Alhamdulillah.... Ya Allah... Semoga rumput tumbuh dengan cantik dan tebal di laman kami nanti... (mommy sebenarnya ada projek lain bila rumput dah cantik nanti... hehehe...)

Back To Work

Posted by Azira at 12:44 PM 0 comments
Hari ni 2nd day mommy balik bekerja setelah bercuti panjang (2 bulan).. Dah lama dok bercuti, mulalah penyakit malas melanda.. Yelah, slama 2 bulan dok mengulit diri dan anak, berehat, tido, makan... Otak pun mula dah beku.. Bestnya kalau dapat dok umah, xyah gi keje, mengulit anak kat umah jer, pastu bulan daddy hulur duit belanja banyak2... Cehhhh.... Ye la tu...
Semalam pagi2 bawak Dania ke Klinik Pediatrik, Hospital Putrajaya untuk urine and blood test.. Selepas klinik Putrajaya refer kes Dania ni ke HPJ due to prolong jaundice, every 2 weeks Dania kena wat urine and blood test.. Semalam masuk kali ke4 dah... Every result katanya urine ada jangkitan kuman... Tak tau la sampai bila Dania kena wat urine & blood test ni.. Kesian mommy tengok tangan Dania kena cucuk utntuk amik darah.. Masuk je opis terus masuk mesyuarat.. Banyak yg dah ketinggalan ni... Ni mommy dok tunggu officer2 mommy dan juga officer yg menanggung keje mommy untuk brief n update mommy ape2 yg patut.. Kepala ni masih dok tringat anak2 kat umah jer..
Rutin harian, macam kaum ibu berkerjaya yg lainlah.. Pagi2 dah bangun, pam susu untuk stok dan susukan Dania kenyang2 supaya senang mommy nak bersiap utk pegi keje.. Sebelum pi keje, cium Dania dan Danish puas2, sayang pulak nak berenggang dengan anak2 utk pi keje.. Kat opis, sebelum tengahari pam susu lagi untuk Dania dan during lunch hour balik ke rumah utk hantar stok susu yg telah dipam.. If Dania tak tido, susukan Dania pulak.. Petang, before balik rumah pam lagi susu untuk stok lagi... Alhamdulillah, susu badan mommy agak memberangsangkan.. Dah rezeki Dania dapat susu badan sepenuhnya...
Balik umah, bukan boleh duduk saja... Dania dah menunggu utk dapatkan habuan... Mana nak layan Danish lagi.. Nak siapkan makan malam lagi.. Mujurlah ada helper, bolehlah meringankan sedikit beban kerja di rumah... Papepun, mommy happy dengan life mommy sekarang lebih2 lagi dengan kehadiran 2 permata hati mommy, Danish and Dania... Mommy love u...

April 16, 2010

Photo of The Day

Posted by Azira at 10:21 AM 0 comments




So Cute!!!!

April 15, 2010

3rd Wedding Anniversary

Posted by Azira at 2:47 PM 0 comments




http://www.123glitter.com/comments-graphics/

Its our 3rd Wedding Anniversary yesterday (14 April 2010)!
I thank GOD for keeping us happy and healthy till today. May Allah bless our family with happiness with 2 adorable kids... To my beloved hubby, thank you for your love, careness and kindness ....

A Wedding Anniversary is the celebration of LOVE.. where LOVE is one sweet dream and marriage is the alarm clock..

April 14, 2010

Gardening Project Part II

Posted by Azira at 7:42 PM 0 comments
Semalam mommy ajak mak pi nursey utk survey pokok2 utk laman rumah.. Nak smbg balik projek mencantikkan laman rumah.. Al-maklumlah, semangat tengah berkobar2.. Lagipun masih lagi dok cuti, apa salahnya habiskan cuti dengan berkebun.. Sok kalu dah keje, susah la sikit.. Pada mulanya mommy nak pi Sg Buloh tapi tanya member, kat Bangi pun ada beberapa nursery, so mommy teruslah ke Bangi.. Kami pi ke Top Green Nursery, milik Bumiputra yg letaknya betul2 depan kilang Hitachi.. Kat pintu masuk nursery ni ada mamak jual cendol and rojak dengan van.. Yummy...


Adalah banyak juga pokok2 yg mommy rembat dari nursery ni.. Harga pun berpatutan n servisnya bagus.. Siap hantar ke rumah lagi, foc.. Mommy jadi rambang mata bila kat nursery.. Rasa macam nak beli sume pokok dan bunga tapi nak letak mana?? hehehe....





Ni la dia hasil rembatan dari Top Green Nursery... So, laman rumah kami dah berseri dengan kehadiran pokok2 dan bunga...



Ni pokok "burung".. Nama saintifiknya, mommy tak tau.. Pokok ni di tengah2 bunganya ada burunng, rupa seperti burung bertenggek.. Ni la pokok yg paling mahal mommy beli.. Ada kedai kat Putrajaya ni jual RM130 tapi di Top Green mommy dapat less than RM100.. Tapi cute...




Pokok2 Exora dan Puding ni mommy nak tanam di tepi pagar, nak isi ruang-ruang kosong antara pokok bunga raya yg Perbandanan Putrajaya tanam untuk jadikan pagar.. Supaya hilang kerongakannya...



View dari tepi pagar..

April 13, 2010

Danish;s New Hair Cut

Posted by Azira at 8:02 PM 0 comments

Pagi tadi mommy bawak Danish gunting rambut kat salun di Pasar Presint 8.. Ramnut Danish dah panjang sgt n mommy kesian tgk Danish tergaru-garu bila berpeluh.. Sekarang ni kan musim panas, makin kerap Danish berpeluh.. Ikutkan hati mmg mommy sayang nk gunting rambut Danish yg panjang dan cute tu, especially di bhgn belakang, melentik-lentik macam bontot itik tapi apakan daya, kesian punya pasal... Ramai jugak kengkawan mommy and daddy yg suka dgn rambut Danish.. Tapi bila dh potong, rasa nyesal plak...


Danish dengan rambut cutenya..



Gelagat-gelagat Danish bila rambut digunting..

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"


Danish with new look..

Dania Turns To 2 Months

Posted by Azira at 8:00 PM 0 comments
Pueri Dania Arianna sekrang dah masuk 2 bulan umurnya.
Tengoklah ketembamannya ini....


Weight : 5.7kg
Length : 56cm

April 12, 2010

Gardening Project

Posted by Azira at 9:16 PM 0 comments
Lepas berpantang ni, mommy dapat hobi baru iaitu gardening... Dulu mmg mommy tak brape suka tapi tiba-tiba jer minat tu datang... Mungkin sebab dah duduk rumah yg bertanah ni, rasa kosong n tak menarik pulok if takder tumbuh-tumbuhan... Selama ni harapkan pokok2 daun lidah buaya yg ditanam oleh parents in law yg tanam di tepi2 rumah dan kaktus sebanyak 7 pasu mencantikkan halaman rumah dengan rumput yg tak brape nak hidup...
Bila dok tengok rumah2 jiran sekeliling kebanyakannya rumah dihiasi dgn pokok2 dan bunga2, timbul pulak rasa malu rumah sendiri takder ape2. So, mommy fikir kena wat sesuatu.. Daddy pun dah lama bising kat mommy utk gardening, cantikkan halaman rumah.. Ini asyikl dok berkebun di Farmville jer.. Uhuuu... So, semalam mommy pi la JJ di Equine Park, cari la ape2 yg patut buat permulaan...

Nahhh... Ini dia... Penuh bonet kete vitara mommy...

Antara mende yg dirembat di JJ

Mommy rembat gak pokok2 kaktus sebanyak 13 biji lagi... Gila kan... Sebelum ni ada 7 biji jerr..

Jadi nyer... Pokok2 kaktus ni mommy transfer ke pasu yg harganya RM1 aje and then susun-susun ajelah kat tepi dinding tepi rumah..

Kaktus (RM3.80 per piece)

+

Pasu RM1

+

Tanah (RM2.80 sepeket)
Hasilnya...

Jadinya... Koleksi kaktus mommy dah banyak..... Hehehe...

Dan rumah kami dah jadi menarik sket...

Papepun, mommy dah pasang niat nak tambah lagi pokok2 dan bunga2 dalam masa terdekat ni, untuk mencantikkan lagi halaman rumah kami...


April 6, 2010

Short Trip To Penang

Posted by Azira at 4:32 PM 0 comments
Weekend baru ni kami berjalan jauh.. My first trip yg jauh after confinement.. Ari Sabtu ada kenduri sis in law, sebelah pihak lelaki di Ipoh.. Lepas tu kami terus ke Penang, my parents in law ada re-union dgn geng2 FRU di Kem PGA Jln Padang Tembak.. And then kami ambil peluang utk bercuti.. Kami stay di Hotel The Gurney.. Mommy mmg suka stay kat hotel ni.. Best.. Datang ke Penang mesti nak lepak kat hotel ni..


Kami stay for 2 nights.. Ahad, jalan2 di Taman Rama-rama and Toy Museum.. Tak lupa juga pekena laksa penang, cendol dan juga pasembor... Best giler... Monday, after bawak Danish mandi-manda di swimming pool hotel yg besar itu, check-out and terus beli jeruk sebelum bertolak balik ke KL melalui feri...


Kenduri di Ipoh


Di swimming pool hotel.. Danish seronok mandi-manda, Dania jest lepak2 dengan neneknya...

Di Taman Rama-rama

Dalam feri Penang, on the way back to KL

 

MOMMY DANISH & DANIA Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez