October 16, 2008

Danish Turns 5 Months

Posted by Azira at 4:09 PM
Danish has just turned 5 months last Sunday. He got his 5mo jab on Monday at Klinik Kesihatan Seri Kembangan. Alhamdulillah, this time he didn't get a fever following the jab. Tapi Danish tidur semasa nak cucuk. So, nurse minta kejutkan Danish untuk bagi makan ubat and cucuk. Nurse kata tak boleh cucuk semasa baby tido, takut nanti baby terkejut and lagi kuat menangis. Puas mummy and daddy kejutkan Danish tapi Danish just buka mata skejap pastu tidur balik. Finally nurse basahkan muka Danish dengan air. Mulalah Danish melalak marah tidonya diganggu tapi skejap jer. diam plak dia. So, nurse minta pegang Danish dan bagi dia makan ubat dan terus cucuk. Rasanya, lepas beberapa saat baru Danish realize that the jarum was painful, apalagi melalak la Danish untuk 1 or 2 minutes before calming down after some pujuk-pujuk. Dah 5 bulan ni, Danish dah dapat skill baru :
  • Danish sekarang dah pandai pegang kakinya sendiri semasa tengah main, tengah nenen pun boleh, semasa dipegang oleh mummy dalam kereta pun sibuk nak pegang kaki. Stokin yang dipakai pun boleh dicabutnya.
  • Danish dah start biting fingers, usually 2 fingers. Sampai meleleh air liur. Kengkadang tu sampai muak-muak. Danish pun dah pandai membebel-bebel, mumbling tapi tak tau apa yang dibebelnya. Danish juga suka menjerit, gembira menjerit, nangis pun menjerit. Kuat betul suara dia.
  • Kaki Danish pun dah kuat. Suka sangat berdiri, pastu nak melompat-lompat. Lenguh tangan mummy bila pegang Danish..
  • Danish juga dah boleh tido mengiring dan meniarap dengan sendiri. Dia akan cari posisi yg betul-betul selesa nak tido. Nampak cute bila dia tido camtu..
  • Danish dah boleh grab stuff yang berada di sekeliling dia. Tak kira la apapun. Alas tido pun boleh grqab and then masuk mulut. Tapi paling digemari Danish ialah grab tudung mummy while mummy holding him. Ditarik-tarik tudung mummy. Tak boleh mummy nak melawa dah.
  • Occasionally, he can turn over. Dia dah boleh meniarap sekarang and mula nak angkat-angkat punggung. Tapi cepat benor rasa penat meniarap dan mulalah bising minta diangkat. - Can't leave him alone on the bed anymore. He can already pusing-pusing, sometimes 360 degrees!

Aksi-aksi Danish dengan kakinya


0 comments:

 

MOMMY DANISH & DANIA Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez